W kuchni warto wszystko wykorzystać do końca, nie lubię marnować i wyrzucać składników. Tak więc z głów krewetek i pancerzyków można zrobić wywar, który może nam posłużyć jako baza do sosów lub do zupy rybnej.

Przepis jest bardzo łatwy.

 

Potrzebujemy:

1 łyżkę stołową oliwy z oliwek

1 kg głów i pancerzyków z krewetek (im więcej tym wyraźniejszy będzie wywar)

2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone

1 cebula drobno posiekana

2 szalotki drobno posiekane

1 marchewka obrana i pokrojona

1 por, biała część, pokrojona drobno

2 gałązki tymianku

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1 litr wody zimnej

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

 

Głowy i pancerzyki krewetek podsmażam na oliwie na dużym ogniu, aż będą różowe i lekko się zarumienią. Następnie dodaję wszystkie warzwa i tymianek i duszę. Dodaję wino i gotuję, aż połowa odparuje. Dolewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na wolnym ogniu 45 minut, następnie cedzę przez sitko, studzę.
Gotowy wywar można zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie.

 

Polecam.