W kuchni warto wszystko wykorzystać do końca, nie lubię marnować i wyrzucać składników. Tak więc z głów krewetek i pancerzyków można zrobić wywar, który może nam posłużyć jako baza do sosów lub do zupy rybnej.
Przepis jest bardzo łatwy.
Potrzebujemy:
1 łyżkę stołową oliwy z oliwek
1 kg głów i pancerzyków z krewetek (im więcej tym wyraźniejszy będzie wywar)
2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone
1 cebula drobno posiekana
2 szalotki drobno posiekane
1 marchewka obrana i pokrojona
1 por, biała część, pokrojona drobno
2 gałązki tymianku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 litr wody zimnej
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
Głowy i pancerzyki krewetek podsmażam na oliwie na dużym ogniu, aż będą różowe i lekko się zarumienią. Następnie dodaję wszystkie warzwa i tymianek i duszę. Dodaję wino i gotuję, aż połowa odparuje. Dolewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na wolnym ogniu 45 minut, następnie cedzę przez sitko, studzę.
Gotowy wywar można zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie.
Polecam.